top of page

De eerste dag(en) thuis met je baby

De duur van het verblijf van een baby in de materniteit na de geboorte kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de gezondheid van de moeder en de baby, de aard van de bevalling (vaginaal of keizersnede) en eventuele complicaties.


Over het algemeen geldt dat moeder en baby bij een normale vaginale bevalling al binnen de drie dagen naar huis kunnen. Na een keizersnede kan het verblijf iets langer duren, meestal ongeveer 5 dagen, afhankelijk van het herstel van de moeder. Bij complicaties bij de moeder of de baby kan het verblijf verlengd worden tot beiden gezond en stabiel genoeg zijn om naar huis te gaan.


Maar uiteindelijk komt dat moment eraan: voor het eerst thuis tijd doorbrengen met je baby. Wat doe je op die eerste dag?


Waak over je rust en herstel en beperk bezoek


Dit is het allerbelangrijkste. Zowel jij als je baby hebben tijd nodig om te rusten en te herstellen van de bevalling. Hoe graag de familie het nieuwe wonder zou willen aanschouwen, reserveer eerst wat me-time voor jezelf, en uiteraard samen met de baby. 


Volg de baby in zijn vraag naar voeding


Voed je baby op verzoek, of het nu borstvoeding of flesvoeding is. Die eerste dagen is de baby de baas en leef je nog even op zijn ritme.


De eerste dagen thuis staan in het teken van aanpassing en leren. Het is belangrijk om geduldig en flexibel te zijn terwijl je went aan het nieuwe ritme van het leven met een pasgeboren baby.

Zorg voor voldoende luierwissels


Bereid je voor op regelmatige luierwissels door alles binnen handbereik te zetten aan de verschoningstafel. De babybilletjes zijn nog o zo teer: verschoon dus zo vaak mogelijk.


Las veel huid-op-huidcontact in


Geen betere plaats voor de baby dan op de moederboezem. Dat bevordert de band tussen jou en je baby en kan ook helpen bij het stabiliseren van de lichaamstemperatuur van de baby.


Dien alle basiszorg toe


Zorg voor de navelstrengstomp en houd de baby schoon en comfortabel.


Observeer de gedragingen van je baby


Let op voedingssignalen, slaappatronen en tekenen van ziekte of ongemak bij de baby. Leg de baby niets op maar analyseer en volg.


Vraag om hulp bij onzekerheid


Schroom niet om hulp te vragen bij familie of vrienden, of professionele hulp als het nodig is. Een goede moeder doet niet alles zelf, maar zoekt juist de nodige hulp.


Geniet van de momenten


Nog belangrijker misschien dan onze eerste allerbelangrijkste tip: neem tijd om te genieten van de prille momenten met je baby, eventueel samen met je partner.


Merk je overdadig huilen na voeding en vermoed je krampjes door gasvorming, weet dan dat je Infacol al mag gebruiken vanaf de geboorte. 

* Infacol is zonder voorschrift verkrijgbaar in elke apotheek.



BE-ARPHA-OTC-0083-12-2023

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page