top of page
  • Infacol

Het verschil tussen kolieken en reflux

Kolieken en reflux zijn twee aandoeningen die bij baby's kunnen voorkomen en verband houden met huilbuien, maar ze hebben verschillende symptomen en oorzaken:


Wat zijn kolieken?

Kolieken zijn hevige samentrekkingen van de darmen die gepaard gaan met pijn en langdurige moeilijk te verklaren huilbuien bij een anders gezonde baby. Die huilbuien duren doorgaans minstens drie uur per dag, minstens drie dagen per week, gedurende minstens drie weken.


Hoe herken je kolieken? 


Behalve het excessieve huilen, kunnen baby's met kolieken hun beentjes optrekken, een rode gezichtsuitdrukking hebben en eruitzien alsof ze pijn lijden.

De oorzaak van kolieken


De precieze oorzaak van kolieken is onbekend, maar er is vermoedelijk een link met spijsverteringsproblemen, overgevoeligheid of een nog in ontwikkeling zijnde zenuwstelsel.


Als de kolieken verband houden met vastzittende lucht of buik- en darmkrampjes is Infacol een aangewezen hulpmiddel.

Wat is reflux?


Reflux verwijst naar het verschijnsel waarbij maaginhoud, inclusief zuur, terugstroomt naar de slokdarm. Dat is een fysiologisch verschijnsel bij veel baby's en verbetert meestal naarmate ze ouder worden.


Hoe herken je reflux? 


Symptomen van reflux kunnen zijn: spugen of overgeven na het voeden, hoesten, weigeren te eten, prikkelbaarheid tijdens of na het voeden en soms gewichtsproblemen.


De oorzaak van reflux 


Reflux ontstaat doordat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm van de baby nog niet volledig ontwikkeld is.


Bij twijfel of aanhoudende symptomen is het altijd raadzaam om een kinderarts te raadplegen.


* Infacol is zonder voorschrift verkrijgbaar in elke apotheek.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page